Αρχική - Ελλάδα - Ειδήσεις - Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες - (ΕΟΖ)

Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες - (ΕΟΖ)

Share

Ακόμα δεν έκατσε καλά-καλά στην καρέκλα του Ανάπτυξης, η Αννούλα το έκανε το θαύμα της... Τη Δευτέρα 19/3 κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες.. Διαβάστε μία τεχνική έκθεση καθώς και λεπτομέρειες (από το http://www.iskra.gr): 

Την Δευτέρα 19 Μαρτίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό πολυνομοσχέδιο από την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου. Το πολυνομοσχέδιο ήταν ήδη έτοιμο από τον προηγούμενο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη, αλλά η Διαμαντοπούλου προχώρησε και σε κάποιες αλλαγές.

 

Κύρια σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι τα εξής: 

  -  Δημιουργία «ελεύθερων ζωνών επιχειρηματικής δράσης». 

  -  Θέσπιση νέας εταιρικής μορφής η οποία θα απαιτεί εταιρικό κεφάλαιο μόλις 1 ευρώ.

  -  Απλοποίηση του καθεστώτος αδειοδοτήσεων με την διαδικασία του fast track όπως και η έκδοση αδειών για εξαγωγές.

  -  Ολική άρση του καμποτάζ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεγόμενες «ελεύθερες οικονομικές ζώνες», οι οποίες θα βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, θα συνιστούν ζώνες με ειδικό συντελεστή φορολογίας των κερδών που δεν θα υπερβαίνει το 10% και χωρίς στην ουσία τελωνειακούς ελέγχους, ενώ, όσο και αν δεν ομολογείται, εντός αυτών θα επικρατεί ακόμα χειρότερη εργασιακή ζούγκλα από το καθεστώς που θα υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα.

Οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό και μεταποιητικόαντικείμενο δραστηριότητας. Ο τελωνιακός έλεγχος θα είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτος. Θα προβλέπεται μεταξύ άλλων, τα μη κοινοτικά εμπορεύματα που έχουν αποτεθεί σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, να υποβάλλονται σε συνήθεις εργασίες, χωρίς άδεια της Τελωνειακής Αρχής, που εξασφαλίζουν τη διατήρηση τους, τη βελτίωση της εμφάνισης ή και της εμπορικής ποιότητας ή και αυτές που απαιτούνται για την προετοιμασία της διανομής ή και μεταπώλησης τους.

Για την νέα εταιρική μορφή προβλέπονται τα ακόλουθα. Η νέα «ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία», θα έχει εμπορικό σκοπό, ελάχιστο κεφάλαιο 1 ευρώ (!), η σύσταση θα είναι πιο σύντομη από αυτήν της ανώνυμης εταιρίας, ενώ θα μπορεί να συσταθεί και ως μονοπρόσωπη.

Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει, την πλήρη άρση του περιορισμών στην παροχή υπηρεσιών καμποτάζ από πλοία με σημαίες τρίτων κρατών που εκτελούν περιηγητικούς πλόες (κρουαζιέρα) και έχουν ως αφετηρία ελληνικό λιμένα. 


Share

Συντονιστικό Κυκλάδων